Bigos z dodatkiem Kurczaka z Pieca
Składniki
- Kapusta białej | pół główki
- Kapusta kiszona | 400 gram
- Koncentrat pomidorowy | 1 słoiczek
- Szynka Kurczak z Pieca Duda | 200 gram
- Boczek wędzony | 150 gram
- Sól /pieprz | do smaku
- Cebula | 2 sztuki
- Mąka | 20 gram
- Grzyby suszone | 5 gram
- Śliwka suszona | 10 gram
- Masło | 60 gram
Opis dania
Bigos z dodatkiem kurczaka z pieca to wyjątkowe połączenie tradycyjnego polskiego dania z delikatnym smakiem kurczaka z pieca marki Duda. To aromatyczny i sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się podczas wielu okazji. Możesz podać go także jako obiad rodzinny, zwłaszcza w chłodniejsze dni, gdy ciepłe danie jest szczególnie pożądane. To również doskonała potrawa na przyjęcia i uroczystości rodzinne, gdzie jego wyrazisty smak i obfita ilość składników z pewnością zachwycą gości.
Sposób
przygotowania
Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości dodając liść laurowy i zielem angielskie. Cebulę drobno posiekaj , a kapustę białą zszatkuj. Boczek pokrój w kostkę, a plastry kurczaka z pieca w niewielkie kwadraty. Na patelnię wlej olej i zeszklij cebulę z boczkiem, po paru minutach dodając szynkę. Po przesmażeniu przełóż wszystko do garnka, dodaj także kapustę i smaż, aż puści ona soki. Następnie do garnka dolej wrzącej wody w taki sposób, by przykryła kapustę. Dodaj także garść suszonych grzybów. Duś pod przykryciem do miękkości a pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i posiekane śliwki. Z mąki oraz odrobiny masła zrób zasmażkę, którą dodaj na sam koniec do kapusty. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Składniki
- Kapusta białej | pół główki
- Kapusta kiszona | 400 gram
- Koncentrat pomidorowy | 1 słoiczek
- Szynka Kurczak z Pieca Duda | 200 gram
- Boczek wędzony | 150 gram
- Sól /pieprz | do smaku
- Cebula | 2 sztuki
- Mąka | 20 gram
- Grzyby suszone | 5 gram
- Śliwka suszona | 10 gram
- Masło | 60 gram