Zupa fasolowa z kiełbasą myśliwską
Składniki
- Kiełbasa Myśliwska Duda | 100g
- Biała fasola w puszce | 200g
- Włoszczyzna
- Natka pietruszki
- Cebula | 2 szt.
- Czosnek | 2 ząbki
- Śmietana 18% | 50g
- Suszone pomidory bez zalewy | 3szt.
- Suszone grzyby | 3 szt.
- Ziemiaki | 100g
- Sos sojowy jasny | 3 łyżki
- Boczek wędzony prażony | 100g
- Ziele angielskie | 3 szt.
- Liście laurowe | 2 szt.
- Łyżeczki majeranku | 2 szt.
- Łyżeczka papryki słodkiej | 1 szt.
- Pieprz ziarnisty | 5 szt.
- Mąka pszenna | 20g
- Sól, pieprz
Opis dania
Zupa fasolowa z kiełbasą myśliwską to tradycyjne danie kuchni polskiej, które łączy w sobie aromatyczne smaki białej fasoli, kiełbasy myśliwskiej oraz warzyw, takich jak cebula, marchewka i seler. Ta sycąca zupa jest idealna na chłodne dni i często podawana jest jako główne danie lub jako przystawka.
Sposób
przygotowania
Do garnka włożyć włoszczyznę i zalać ją 2-3 litrami wody. Dodać ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, grzyby, suszone pomidory oraz połówkę cebuli opalonej nad ogniem. Bulion gotować na małym ogniu przez ok. 1 godz. Pod koniec dodać obrane, przekrojone na pół ziemianki i gotować do miękkości.
W między czasie pokroić drobno boczek oraz kiełbasę myśliwską i zrumienić na patelni. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Na sam koniec dodać przyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnię wsypać mąkę i podsmażyć do zrumienienia.
Bulion przecedzamy. Marchewkę i ziemianki z bulionu kroimy w drobną kostkę.
Na patelnie z mięsem i cebulą wlewamy łyżkę wazową bulion i dokładnie mieszamy. Zawartość patelni przelewamy do garnka, dodajemy pokrojone warzywa i odsączoną fasolę. Gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Składniki
- Kiełbasa Myśliwska Duda | 100g
- Biała fasola w puszce | 200g
- Włoszczyzna
- Natka pietruszki
- Cebula | 2 szt.
- Czosnek | 2 ząbki
- Śmietana 18% | 50g
- Suszone pomidory bez zalewy | 3szt.
- Suszone grzyby | 3 szt.
- Ziemiaki | 100g
- Sos sojowy jasny | 3 łyżki
- Boczek wędzony prażony | 100g
- Ziele angielskie | 3 szt.
- Liście laurowe | 2 szt.
- Łyżeczki majeranku | 2 szt.
- Łyżeczka papryki słodkiej | 1 szt.
- Pieprz ziarnisty | 5 szt.
- Mąka pszenna | 20g
- Sól, pieprz