Kluski z mięsem
Składniki
- Mięso mielone | 500 gram
- Ziemniaki | 1 kg
- Mąka ziemniaczana
- Jajko | 1 szt.
- Cebula | 1 szt.
- Sól, pieprz
Opis dania
Kluski ziemniaczane z mięsem to znana i ceniona potrwa, która ma wielu fanów w każdej grupie wiekowej. Dla wielu z nas to jedna z potrwa wyniesiona z domu rodzinnego. Jeśli jednak nie do końca pamiętacie jak się je przyrządza to zapraszamy do wspólnego gotowania. Wystarczy 40 minut i kilka podstawowych produktów.
Sposób
przygotowania
Ziemniaki przesmażyć z cebulką i przyprawić. Ziemniaki należy obrać, ugotować, zmielić i przecisnąć przez praskę. Następnie dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną w stosunku ¼ oraz jajko. Następnie wyrabiamy powstałą masę na gładkie ciasto. Dzielimy je na części i z każdej należy uformować wałek i ponownie podzielić go na porcje. Każdą z nich spłaszczamy, nakładamy farsz i formułujemy kulkę. Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Kluski polewamy przesmażoną cebulką.
Składniki
- Mięso mielone | 500 gram
- Ziemniaki | 1 kg
- Mąka ziemniaczana
- Jajko | 1 szt.
- Cebula | 1 szt.
- Sól, pieprz
Nazwa
Opis