Kopytka z kiełbaskami i warzywami z patelni

łatwy 60 minut 2 - 3

Składniki

  • Pyszne kiełbaski białe z patelni | 1 op.
  • Ziemniaki | 500g
  • Mąka pszenna | 100g
  • Jajko | 1szt.
  • Papryka czerwona | 1 szt.
  • Papryka żółta | 1 szt.
  • Cukinia | 1 szt.
  • Cebula czerwona | 1 szt.
  • Pietruszka mały pęczek | 1 szt.
  • Olej
  • Zioła prowansalskie 
  • Sól/ pieprz

Opis dania

Kopytka z kiełbaskami i warzywami to syta i aromatyczna potrawa, w której łączymy klasyczne polskie smaki z nutą nowoczesności. Delikatne kopytka w połączeniu z soczystymi kawałkami kiełbasy i warzywami to danie, które idealnie nadaje się zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. 

Sposób
przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki już przestygną dodajemy mąkę i jajko, po czym łączymy składniki w jednolite ciasto. Wykładamy je na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formułujemy wałek o średnicy 2 cm i tniemy na małe kopytka. Wrzucamy je do wody i gotujemy partiami. 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i pokrojone kiełbaski. Gdy już lekko się zrumienią to dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i chwilę jeszcze podsmażamy. Na koniec dodajemy kopytka, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Podsmażamy jeszcze chwilę. 

Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną pietruszką. 

Składniki

  • Pyszne kiełbaski białe z patelni | 1 op.
  • Ziemniaki | 500g
  • Mąka pszenna | 100g
  • Jajko | 1szt.
  • Papryka czerwona | 1 szt.
  • Papryka żółta | 1 szt.
  • Cukinia | 1 szt.
  • Cebula czerwona | 1 szt.
  • Pietruszka mały pęczek | 1 szt.
  • Olej
  • Zioła prowansalskie 
  • Sól/ pieprz

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy