Roladki z uda z delikatną kiełbasą z filetem

średni 45 2

Składniki

  • Mięso z udka kurczaka | 1 kg 
  • Delikatna kiełbasa z filetem | 300 gram 
  • Sól morska | 1 łyżka
  • Maślanka | 2 szklanki
  • Rozmaryn | kilka gałązek
  • Torebka strunowa

Opis dania

Roladki z uda z delikatną kiełbasą z filetem to eleganckie i smakowite danie, które zachwyci podniebienia wielbicieli mięsa. Delikatne udka z kurczaka wraz z zawiniętą w nie delikatną kiełbasę z filetem, tworzą wyjątkową kombinację smaków. Soczystość mięsa doskonale współgra z wyrazistym smakiem kiełbasy, tworząc niezwykłe doświadczenie kulinarne. To danie jest doskonałe zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na codzienne obiady, które zyskują nowy wymiar dzięki wyrafinowanemu smakowi tych roladek.

Sposób
przygotowania

Mięso natnij w taki sposób, aby można było zawinąć w nim kiełbasę (można delikatnie rozklepać tłuczkiem). Udka posyp obficie solą i pozostaw na 30 minut, aby sól mogła przeniknąć do mięsa.

Do maślanki dodaj 1 łyżkę soli morskiej i pół łyżeczki rozmarynu, następnie dokładnie wymieszaj. Kurczaka włóż do torebki strunowej i wlej maślankę. Zamknij szczelnie opakowanie i upewnij się, że mięso jest dobrze zanurzone w marynacie. Następnie włóż je na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i osusz je delikatnie ręcznikiem papierowym. Na blacie rozłóż pasek folii aluminiowej, połóż na nim płaty mięsa, a na to kawałek kiełbasy. Następnie zwiń całość w rulon.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Piecz na środkowej półce przez 35 minut. Po upieczeniu pokrój roladki na mniejsze kawałki.

Udka podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki

  • Mięso z udka kurczaka | 1 kg 
  • Delikatna kiełbasa z filetem | 300 gram 
  • Sól morska | 1 łyżka
  • Maślanka | 2 szklanki
  • Rozmaryn | kilka gałązek
  • Torebka strunowa

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy