Taco z selera z szynkową

łatwy 45 minut 2

Składniki

  • Szynkowa z kurczaka Duda | 1 op.
  • Avokado | 1 szt.
  • Seler | 2 szt.
  • Pomidor | 1 szt.
  • Cebula | 1szt.
  • Szczypiorek
  • Cytryna | 1 szt.
  • Kolendra | kilka listków
  • Śmietana 18% | 1 op.
  • Papryczki chilli
  • Cukinia mała | 1 szt.
  • Oliwa
  • Sól/ pieprz

Opis dania

Taco z selera to ciekawa wariacja względem klasycznych taco, a gdy dodamy do tego kawałki szynkowej to uzyskamy idealną przekąskę na wiosenne i letni dni. Jest to idealne połączenie smaków i tekstur w jednym kulinarnym doświadczeniu. 

Sposób
przygotowania

Zaczynamy od obrania selera i pokrojenia w plastry. Gdy mamy go już przygotowanego to przyszła pora na obgotowanie w posolonej wodzie i osuszenie przy pomocy sitka i ręczników papierowych. 

W między czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i obsmażamy plastry szynkowej z każdej strony. Po czym zawieszamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Przechodzimy do kolejnego etapu i tutaj parzymy pomidora i obieramy go ze skórki. Kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek i połowę cebuli. Całość mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i odstawiamy na bok.

Wydrążamy awokado i przekładamy do miseczki. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Do selerowych taco nakładamy kiełbaski, odrobinę salsy, pasty z awokado łyżkę śmietany i udekoruj listkami kolendry.

Składniki

  • Szynkowa z kurczaka Duda | 1 op.
  • Avokado | 1 szt.
  • Seler | 2 szt.
  • Pomidor | 1 szt.
  • Cebula | 1szt.
  • Szczypiorek
  • Cytryna | 1 szt.
  • Kolendra | kilka listków
  • Śmietana 18% | 1 op.
  • Papryczki chilli
  • Cukinia mała | 1 szt.
  • Oliwa
  • Sól/ pieprz

Podobne przepisy

Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku

łatwy 35 minut 5
Potrawy z kiełbasy

Potrawy z kiełbasy

łatwy 120 minut 6
Pokaż wszystkie przepisy