Taco z selera z szynkową
Składniki
- Szynkowa z kurczaka Duda | 1 op.
- Avokado | 1 szt.
- Seler | 2 szt.
- Pomidor | 1 szt.
- Cebula | 1szt.
- Szczypiorek
- Cytryna | 1 szt.
- Kolendra | kilka listków
- Śmietana 18% | 1 op.
- Papryczki chilli
- Cukinia mała | 1 szt.
- Oliwa
- Sól/ pieprz
Opis dania
Taco z selera to ciekawa wariacja względem klasycznych taco, a gdy dodamy do tego kawałki szynkowej to uzyskamy idealną przekąskę na wiosenne i letni dni. Jest to idealne połączenie smaków i tekstur w jednym kulinarnym doświadczeniu.
Sposób
przygotowania
Zaczynamy od obrania selera i pokrojenia w plastry. Gdy mamy go już przygotowanego to przyszła pora na obgotowanie w posolonej wodzie i osuszenie przy pomocy sitka i ręczników papierowych.
W między czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i obsmażamy plastry szynkowej z każdej strony. Po czym zawieszamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Przechodzimy do kolejnego etapu i tutaj parzymy pomidora i obieramy go ze skórki. Kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek i połowę cebuli. Całość mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i odstawiamy na bok.
Wydrążamy awokado i przekładamy do miseczki. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Do selerowych taco nakładamy kiełbaski, odrobinę salsy, pasty z awokado łyżkę śmietany i udekoruj listkami kolendry.
Składniki
- Szynkowa z kurczaka Duda | 1 op.
- Avokado | 1 szt.
- Seler | 2 szt.
- Pomidor | 1 szt.
- Cebula | 1szt.
- Szczypiorek
- Cytryna | 1 szt.
- Kolendra | kilka listków
- Śmietana 18% | 1 op.
- Papryczki chilli
- Cukinia mała | 1 szt.
- Oliwa
- Sól/ pieprz