Zapiekanka z pysznymi kiełbaskami z pieprzem, cukinią i szpinakiem
Składniki
- Pyszne kiełbaski z pieprzem | 150 gram
- Ciasto francuskie | 1 sztuka
- Cukinia | 1 szt
- Cebula | 1 szt
- Jajka | 2 szt
- Śmietana 18% | 150 gram
- Szpinak | 50 gram
- Mozzarella twarda | 150 gram
- Bazylia
- Oregano
- Sól / Pieprz
Opis dania
Zapiekanka z pysznymi kiełbaskami z pieprzem, cukinią i szpinakiem to połączenie wyrazistego smaku kiełbasy z delikatnością szpinaku i soczystością cukinii, wszystko otulone w aromatycznej otoczce mozarelli. To danie, pełne harmonii smaków, zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także bogatym spektrum smakowym. Kiełbaski nadają zapiekance intensywności, cukinia dodaje świeżości, a szpinak – zdrowej nuty. Całość pod kremową warstwą sera tworzy rozkosz dla podniebienia. Zapiekanka z kiełbasą, cukinią i szpinakiem to doskonały wybór zarówno na obiad, jak i na kolację, którym zaskoczysz swoich bliskich.
Sposób
przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasto francuskie tak, aby nie wystawało ponad brzegi foremki. Kiełbaski i cukinię kroimy w plastry, a następnie układamy je w foremce, warstwując plastery kiełbasek z plastrami cukinii.
Gdy wypełnimy już całą foremkę, w misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy do nich zioła, sól i pieprz, a także posiekany szpinak. Następnie wylewamy tę mieszankę do foremki. Na wierzchu posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy przez około 25 minut.
Składniki
- Pyszne kiełbaski z pieprzem | 150 gram
- Ciasto francuskie | 1 sztuka
- Cukinia | 1 szt
- Cebula | 1 szt
- Jajka | 2 szt
- Śmietana 18% | 150 gram
- Szpinak | 50 gram
- Mozzarella twarda | 150 gram
- Bazylia
- Oregano
- Sól / Pieprz